print image

Przekąska do piwa

person

2 osoby osoby

time

20 min.

level

łatwy

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego humusu Piotr i Paweł lub ½ opakowania
  • ciecierzycy BIO
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki pasty Tahini
  • sól
  • 6 plastrów boczku
  • 12 śliwek suszonych Piotr i Paweł
  • 4 gałązki tymianki Piotr i Paweł
  • 2 garście nachosów Piotr i Paweł
  • 2 łyżki miodu lipowego Piotr i Paweł

Sposób przygotowania

  1. Jeśli używasz suszonej ciecierzycy to przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksuj na gładką masę dodając stopniową ciepłej wody. Dodaj patę tahini, sok z cytryny oraz dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  2. Zawiń w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrób ze wszystkimi plasterkami boczku. Posyp całość tymiankiem. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, rozgrzej i obsmaż zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skrop miodem.
  3. Wyłóż humus do miski tworząc w środku małą zagłębienie, skrop całość oliwą, ułóż zawiniątka z boczku. Podawaj z nachosami.