print image

Makaron z kiełkami słonecznika, pesto z końcówki brokułu i miętą

person

2 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 1/4 opakowania makaronu penne
  • garść kiełków rzepy
  • 1/4 ugotowanego brokułu z poprzedniego dnia
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego lub innego słodkiego
  • 3 łyżki mieszanki orzechów
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie czubata łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • łyżka/dwie sosu sojowego
  • płaska łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli (kalah namak)
  • łyżka tahini
  • gałązka rozmarynu
  • garść świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (aldente).

2. Orzechy (różne) rozgniatamy lub szatkujemy. Czosnek obieramy i szatkujemy na drobno z dodatkiem czarnej soli.

3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, prażymy na nim rozmaryn, aż stanie się chrupiący. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ostrożnie sos sojowy. Wstawiamy znowu na ogień i prażymy na tej mieszance poszatkowane orzechy.

4. Ugotowanego brokuła z poprzedniego dnia rozgniatamy porządnie widelcem lub szatkujemy drobniutko nożem. Mieszamy z prażonymi orzechami, tahini, czosnkiem podlewając oliwą. 

5. Pesto doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i płatkami drożdżowymi.

6. Gotowe mieszamy z ugotowanym makaronem, kiełkami rzepy, miętą i serwujemy na ciepło.

Warto do pesto dodać poszatkowane końcówki świeżych ziół – może to być mięta, natka pietruszki, kolendra zielona czy lubczyk – podkręca to jeszcze smak pesto.