print image

Kopytka z pesto i liści rzodkiewki

person

4 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • liście z 2 pęczków rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki słonecznika
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Kopytka:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym je dokładnie ugniatamy na puree.

2. Do ziemniaków dosypujemy mąki i wyrabiamy gładkie ciasto.

3. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek. spłaszczamy go i tniemy ukośnie.

4. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 4 min. od momentu wypłynięcia.

 

Pesto:

1. Prażymy słonecznik na patelni.

2. W moździerzu rozcieramy czosnek z solą.

3. Liście rzodkiewki grubo siekamy i dodajemy do moździerza. Wszystko ponownie przecieramy.

4. Słonecznik prażymy na patelni, dorzucamy do moździerza i ponownie przecieramy.

5. Na koniec dodajemy olej lniany i mieszamy.

 

Pesto mieszamy z ugotowanymi kopytkami i podajemy z kiełkami.