print image

Chłodnik z końcówek rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym

person

2 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • szklanka jogurtu roślinnego
  • 5 rzodkiewek
  • kilka „zmęczonych już” malin
  • 2 cm kawałek imbiru
  • połówka pomidora
  • końcówka grubego szczypioru
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka zalewy z kaparów
  • 1/2 kromki czerstwego chleba
  • czarna sól do smaku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (masala tea)

Sposób przygotowania

Rzodkiewki myję, kroję na cienkie plasterki lub ucieram na tarce. Pomidora szatkuję na drobno, końcówkę szczypioru kroję po skosie. Imbir obieram i ucieram na drobnej tarce.

1. Jogurt mieszamy w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypujemy utartym chlebem i grubym szczypiorem.

2. Kromkę chleba ucieramy na tarce lub kruszymy na drobne kawałki i przesmażamy na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.

3. Do każdej porcji dodajemy kilka malin. Serwujemy od razu po przygotowaniu.

Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!