print image

Chleb maślankowy

person

4 osoby osoby

time

25 min.

level

łatwy

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 500 ml maślanki PiP,
  • 200 g śledzia al'a matijas Piotr i Paweł,
  • 1 zielony ogórek,
  • 6 rzodkiewek,
  • 3 łyżki chrzanu Piotr i Paweł,
  • 1 łyżka musztardy.
  • Warto wiedzieć
  • Taki chleb maślankowy można piec na co dzień - nie tylko z tym sposobem podania. Jest pyszny i ekspresowy do przygotowania. Nie trzeba nic zagniatać ani czekać aż wyrośnie, do tego - zawsze sie udaje!

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

2. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aby uzyskać jednolitą masę. Podsyp otrębami. Uformuj kulę i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na górze natnij chleb na krzyż.

3. Chleb piecz przez 30-45 minut, aż z zewnątrz będzie chrupiący. Chleb podczas "opukiwania" powinien dawać pusty odgłos.

4. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.

5. Ogórka oraz rzodkiewkę pokrój na bardzo drobną kostkę.

6. Wymieszaj chrzan z musztardą.

7. Pokrój pieczywo na kromki, posmaruj chrzanowym sosem, ułóż kawałki śledzia oraz posyp kawałkami ogórka i rzodkiewki.