Strefa relaksu

/ Strefa relaksu / Zdrowe grillowanie

Dodano: 2018-05-24

Zdrowe grillowanie

Tekst ukazał się w wiosenno-letnim wydaniu „Spiżarni Smaków”, nr 1/2018

Autor: AGNIESZKA DYNIAKOWSKA

Zdrowe grillowanie

Zaczyna się ulubiony czas każdego miłośnika dań z rusztu - sezon grillowania! I choć dania przygotowane na grillu są niezwykle smaczne, to nie zawsze można je zaliczyć do zdrowych. Tłustemu boczkowi, tradycyjnej karkówce i przypalonej na węgiel kiełbasie mówimy dzisiaj do widzenia - czas na zdrowsze i bardziej nowoczesne oblicze grillowania!

Najczęściej na nasze grille trafiają różnego rodzaju kiełbasy, kaszanki, boczek oraz karkówka - trudno zaliczyć je do dań lekkostrawnych i dietetycznych. Sporadyczne ich spożycie to jeszcze nic złego, ale sezon na grillowanie trwa przecież kilka miesięcy! Na szczęście na ruszt można wrzucić w zasadzie wszystko i tę możliwość warto wykorzystać.

 

Wrzuć to na ruszt!

Szkodliwe substancje wytwarzane podczas grillowania powstają ze spalonego tłuszczu. Wybierając mięso na grilla, warto więc sięgnąć po to nieco chudsze - drób bez skóry, cielęcinę i wołowinę. Smażmy je na specjalnych tackach z profilowanymi brzegami, które zapobiegają skapywaniu tłuszczu na węgiel i zabezpieczają potrawy przed dostępem do ognia.

Warto też rozszerzyć grillowy repertuar o ryby, owoce morza, sery (np. halloumi), warzywa, a nawet owoce z rusztu. Produkty te mogą zamienić się w smaczne i całkiem zdrowe dania - pod warunkiem przygotowania ich w odpowiedni sposób i z zachowaniem określonych zasad.

 

5 złotych zasad zdrowego grilla

1. Grilluj na węglu do tego przeznaczonym, na czystym ruszcie, bez resztek po poprzednim ucztowaniu; używaj specjalnych tacek, które zabezpieczą żywność przed ogniem.

2. Opiekaj, ale z umiarem - mocno odymione, spalone dania z grilla zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje i mogą być ciężkostrawne.

3. Postaw na warzywa i owoce - sięgaj po świeże, sezonowe warzywa i owoce oraz sałatki, które dostarczą witamin i składników mineralnych, zastąp nimi chipsy i inne słone przekąski lub wrzuć je na ruszt.

4. Dbaj o wysoką jakość - nigdy nie grilluj produktów nieświeżych, nadpsutych i po terminie ważności; zamarynuj wcześniej mięso i używaj świeżych ziół.

5. Zachowaj rozsądek - wybieraj potrawy mniej tłuste i nie przejadaj się - spokojnie i z umiarem, sezon grillowy jeszcze się nie kończy!

Ciekawostka: Ziemniaki pieczone w folii za sprawą dodatku białego sera z ziołami zyskują świeżość i oryginalność.

 

Krewetkowe szaszłyki

0,5 kg surowych krewetek
pół pęczka kolendry
2 ząbki czosnku
papryczka chili
łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy

Krewetki myjemy i pozbawiamy pancerzy. Kolendrę, papryczkę i czosnek drobno siekamy, mieszamy z sosem sojowym i oliwą. Marynatą zalewamy krewetki i odstawimy na 30 minut. Następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków i grillujemy około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z grillowanymi warzywami lub sałatką.

 

Marynowanie – smaku dodawanie

Marynowanie produktów na grilla to znakomity sposób na nadanie im niezwykłego aromatu, podkręcenie naturalnego smaku, a w przypadku mięs – na zmiękczenie ich, nadanie kruchości

i delikatności. Marynaty sprawdzają się w przypadku wszystkich rodzajów mięs, ale także owoców morza i ryb. W idealnej marynacie powinny znaleźć się składniki kwaśne, takie jak ocet, wino lub sok z cytryny, zioła (najlepiej te świeże) i przyprawy oraz olej roślinny lub oliwa. Można też wzbogacić marynatę, dodając do niej produkty nadające indywidualny charakter: czosnek, cebulę, piwo, miód, majonez, sos sojowy czy jogurt naturalny.

 

Klasyczna marynata musztardowa

3 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
2 przeciśnięte ząbki czosnku
łyżka octu jabłkowego
przyprawy: oregano, majeranek,
ostra papryka, sól i pieprz

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową marynatą nacieramy oczyszczone i osuszone mięso, następnie wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Grillowana dorada

2 dorady
cytryna
świeży rozmaryn i oregano
sól i pieprz
oliwa

Ryby dokładnie myjemy i oczyszczamy, lekko nacinamy skórę. Obsypujemy solą i pieprzem na zewnątrz i od wewnątrz. Do środka ryby wkładamy plastry cytryny oraz gałązki świeżego rozmarynu i oregano. Skrapiamy oliwą i układamy na tacce do grillowania. Pieczemy 20 minut, w połowie czasu delikatnie obracamy dorady na drugą stronę.

 

Dla małego smakosza

Owoce z grilla z pewnością zachwycą najmłodszych uczestników grillowania – słodkie owoce w formie szaszłyków lub soczyste przypieczone plastry w miodowej marynacie skuszą niejednego malucha. Na grillu dobrze sprawdzają się ananasy, mango, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie.

 

Ośmiornica z rusztu z dynią

ośmiornica
szklanka białego wytrawnego wina
szklanka wody
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
sok z jednej cytryny
oliwa
pół dyni
sól, pieprz i tymianek

Oczyszczoną i pozbawioną głowy ośmiornicę tniemy na kawałki. Wodę z winem, liśćmi laurowymi, czosnkiem i tymiankiem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i części ośmiornicy. Gotujemy ok. godziny, aż ośmiornica zmięknie. Ugotowaną nacieramy oliwą i czosnkiem, grillujemy ok. 10 minut, co pewien czas obracając. Dynię obieramy, kroimy, nacieramy oliwą i przyprawami. Grillujemy ze wszystkich stron do czasu, aż będzie miękka. Połowę podajemy w całości, pozostałe kawałki blendujemy na mus i doprawiamy do smaku.