print image

Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

person

2 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 240 gramów ugotowanej białej fasoli
  • 7 suszonych śliwek Piotr i Paweł Plus pokrojonych w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 duże liście laurowe Piotr i Paweł
  • 2 owoce jałowca Piotr i Paweł
  • 2 ziela angielskie Piotr i Paweł
  • 1 goździk
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego Piotr i Paweł
  • 1 łyżka majeranku Piotr i Paweł
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy Piotr i Paweł do smażenia (rafinowany)

Sposób przygotowania

1. Cebulę smażymy na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i suszone śliwki. Chwilę podsmażamy, po czym wyjmujemy przyprawy i je wyrzucamy.

2. W misce blendujemy na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę łączymy z zawartością patelni i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.

3. Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.