print image

Tajski stir fry z wołowiny z orzechami nerkowca i warzywami

person

4 osoby osoby

time

30 min.

level

średni

Składniki

  • 400 g wołowiny bez kości zrazowej
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • mały kawałek imbiru
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ryż Basmanti
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • łyżka cukru
  • sok z 1 limetki
  • pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Imbir obrać i pokroić w zapałki.
  2. Mięso pokroić w bardzo drobne paseczki.
  3. W miseczce połączyć skrobię ziemniaczaną z sosem rybnym, sojowym i ostrygowym. Dodać cukier i sos z limetki.
  4. Mocno rozgrzać olej na patelni i podsmażyć mięso, po 2 minutach dodać warzywa.
  5. Po około 5 minutach wlać sos i dusić przez około 5 minut. Dodać uprażone orzechy nerkowca.
  6. W międzyczasie ugotować ryż basmati. Danie udekorować listkami świeżych listków kolendry.