print image

Sznycle z jabłkami i cebulą

person

4 osoby osoby

time

15 min.

level

łatwy

Składniki

  • 2 jabłka Golden Delicious
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g roszponki
  • 600 g sznycli wieprzowych
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

Z cytryny wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Roszponkę myjemy i suszymy.

Wieprzowinę kroimy na 4 części i delikatnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia – około 3 minut na każdej ze stron. Odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Tymczasem na patelnię po sznyclach wlewamy miód, dodajemy musztardę, jabłka (z sokiem z cytryny), cebulę i masło, smażymy delikatnie mieszając około 4 minut, aż jabłka i cebula zmiękną. 

Na talerzach układamy roszponkę, sznycle i jabłka z cebulą.