print image

Stek ze schabu wieprzowego na potrawce z białej kiełbasy

person

2 osoby osoby

time

45 min.

level

średni

Składniki

  • 300 g schabu wieprzowego
  • 3 jabłka
  • 100 g białej parzonej kiełbasy
  • 100 g orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • miód wielokwiatowy Piotr i Paweł
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek Piotr i Paweł

Sposób przygotowania

  1. Pokroić 2 grube steki ze schabu i doprawić obficie z obu stron solą i pieprzem.
  2. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  3. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  4. Dwa jabłka pokroić w kostkę, trzecie w drobne zapałki. Kostkę dodać do kiełbasy razem z orzechami, następnie dodać łyżkę miodu i podgrzewać na bardzo wolnym ogniu. Wkroić posiekaną drobno pietruszkę.
  5. Schab wyjąć z piekarnika i koniecznie odstawić na 10 minut pod przykryciem.
  6. Potrawkę wyłożyć na środek talerza, na to pokrojony w grube plastry schab (w środku powinien być delikatnie różowy), na to wyłożyć słupki jabłka wymieszane z liśćmi pietruszki z odrobina soku z cytryny.