print image

Sałatka z pesto pistacjowym

person

2 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 kalarepa
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • duża garść orzechów nerkowca, uprażonymi na suchej patelni
  • 2 łyżki oleju lnianego lub ulubionego oleju
  • Pesto pistacjowe:
  • 50 g pistacji (waga bez łupin)
  • 1 ząbek czosnku
  • duży pęczek bazylii
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw julienne strugamy na cienkie, długie paski przypominające spaghetti.

2. Kalarepę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a potem na mniejsze kawałki.

3. Awokado kroimy w większą kostkę, natomiast seler naciowy w mniejszą.

4. Na talerzach układamy liście świeżego szpinaku, a na nie wykładamy cukinię, kalarepę, awokado i seler naciowy. Całość skrapiamy olejem lnianym i posypujemy orzechami nerkowca.

Sałatkę podaję w towarzystwie pesto pistacjowego.

 

Pesto:

1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy kilka łyżek przegotowanej wody.