print image

Raw-food`owe spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

person

2 osoby osoby

time

25 min.

level

średni

Składniki

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 3 spore marchewki
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sos:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 zielone ogórki, pozbawione pestek
  • spora garść świeżej kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • sól morska
  • 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Proces przygotowania tej prostej i zaskakująco pysznej potrawy zaczynamy od zrobienia kremowego sosu ogórkowego z awokado i kolendrą. W tym celu do kielicha ręcznego blendera wrzucamy obrane i pokrojone na większe kawałki awokado, oraz zielone ogórki, które wcześniej musimy pozbawić wodnistego środka z pestkami. Następnie dodajemy część z grubsza posiekanej kolendry, sok z 1/2 limonki, olej z oliwek i doprawiamy do smaku solą morską. Całość miksujemy na gładki i kremowy sos, który w razie potrzeby rozcieńczamy odrobiną wody. Powinien być świeży, kremowoogórkowy, o zapachu kolendry. Wszystko przelewamy teraz do miski i dodajemy do środka pozostałą część posiekanej drobno kolendry. Marchewki i mango obieramy i ścieramy na dość drobnej tarce na długie i cienkie paski. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie słupki. Taką formę chrupiącej i słodkawej sałatki przekładamy do sporej miski, dodajemy ocet ryżowy, wiórki kokosowe i doprawiamy sosem sojowym. Wszystko ma mieć słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą sosu sojowego. Pamiętajmy, że odnajdzie się ona zawinięta w papier ryżowy, dlatego musi być dość wyrazista. Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy w wodzie przez około 10 sekund, nakładamy na niego sałatkę i zawijamy. Ważne, aby farsz układać bliżej dolnej krawędzi, następnie zawijać boki i wszystko rolować. Podajemy z rewelacyjnym, ogórkowo-kolendrowym sosem i przenosimy się wprost do Tajlandii w wersji RAW!