print image

Pierś z kaczki z sosem z upieczonych buraków i gruszki

person

4 osoby osoby

time

min.

level

średni

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 4 średnie buraki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • świeży tymianek i rozmaryn Piotr i Paweł
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4 małe gruszki
  • 750 ml białego wytrawnego wina
  • 1 gwiazda anyżu
  • 2 ziarenka kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 saszetki ryżu brązowego Piotr i Paweł
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Najpierw pieczemy buraki  w skórce, zawijamy w folię aluminiową pojedynczo i pieczemy 45 min. w piekarniku ustawionym na 190 st. Następnie obieramy buraki ze skóry i blendujemy je razem ze śmietaną, czosnkiem, sokiem z pomarańczy i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.

2. Gruszki obieramy ze skórki i gotujemy w winie z anyżem, kardamonem i cynamonem ok. 25 min.

3. Piersi z kaczki: delikatnie kroimy nożem skórę w kratkę, solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na suchej patelni ok. 8-10 min z każdej strony razem z kilkoma gałązkami rozmarynu. Po usmażeniu zawijamy piersi w folii aluminiowej na 5 minut, żeby odpoczęły. Jeśli wolisz bardziej usmażoną kaczkę, włóż ją do piekarnika na kolejne 10-12 min. na 180 st. Po wyjęciu z piekarnika również będą potrzebować czasu do odpoczynku.

4. Na talerz nakładamy trochę sosu buraczkowego, piersi z kaczki pokrojone na ½ i 1 całą ugotowaną  gruszkę. Serwujemy z ryżem.