print image

Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i prażonymi jabłkami

person

4 osoby osoby

time

60 min.

level

łatwy

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 250 g twarogu tłustego
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100 g cukru pudru
  • prażone jabłka:
  • 8 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki wody

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Do gar nka wlewamy wodę, wkładamy jabłka, przyprawy i cukier. Gotujemy pod przykryciem do miękkości - około 15 minut. Miękkie jabłka blendujemy na jednolitą masę.

Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, powoli wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do rąk. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką.

Twaróg mieszamy z cynamonem, kardamonem i cukrem pudrem tak, by powstała jednolita masa. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego kółka kładziemy kopiastą łyżkę farszu – tyle, by dało się zlepić ciasto. Gotowe pierogi odkładamy na blat delikatnie oprószony mąką i przykrywamy ściereczką. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Pierogi wr zucamy do gotującej się wody tak, by swobodnie pływały. Gotujemy, aż ciasto będzie miękkie. Warto po 3 minutach wyciągnąć jednego pierożka i spróbować czy już jest ugotowany.

Serwujemy z prażonymi jabłkami.