print image

Pieczone jabłka z sosem toffi na bazie cydru

person

4 osoby osoby

time

45 min.

level

łatwy

Składniki

  • 4 jabłka
  • 500ml cydru
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 laska wanilli
  • doniczka świeżej mięty Piotr i Paweł
  • 200 g pistacji Piotr i Paweł
  • 400 g cukru
  • gwiazdka anyżu
  • kora cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, aż jabłka się upieką.
  2. Ten krok można wykonać na grillu, zawijając jabłka w folię aluminiową i wstawiając na średnio rozgrzany grill na pół godziny.
  3. Cydr wlać do garnka, dosypać cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cydr się wygotuje i powstanie brązowy karmel.
  4. W tym momencie dodać śmietanę, zdjąć  z ognia, dodać nasiona wanilii, anyż i cynamon.
  5. Wystudzić i przelać przez sitko. Upieczone jabłka obficie polać powstałym sosem i posypać obranymi i posiekanymi pistacjami.