print image

Paszteciki z zielonego groszku z dodatkiem kaszy jaglanej

person

4 osoby osoby

time

min.

level

średni

Składniki

  • 2 puszki zielonego groszku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • doniczka oregano
  • 1 i ½ łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ok. 75 ml oliwy
  • 175 g pestek dyni
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Do blendera wrzucamy: odsączony groszek, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, czosnek, oliwę, 100 g pestek dyni, nieaktywne płatki drożdżowe, siemię lniane, sos sojowy tamari i przyprawy. Blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem.

2. Do masy dodajemy pozostałe pestki dyni, suszone pomidory i oregano. Całość dokładnie mieszamy.

3. Wgłębienia do muffinek smarujemy olejem i do każdej z nich nakładam pasztet.

4. Paszteciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 min. Po upieczeniu dostawiamy do wystygnięcia.