print image

Pasta z czerwonej soczewicy, papryki i orzechów włoskich według przepisu Iny Rybarczyk

person

4 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Paprykę kroję na pół i pozbawiam gniazda nasiennego. Wrzucam ją na wysmarowaną olejem Całość lekko skrapiam olejem. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok.45 min (co jakiś czas paprykę przewracam). Upieczoną paprykę wyjmuję z piekarnika. Powinna być lekko zwęglona i miękka.
  2. Gorącą jeszcze paprykę wkładam do zamkniętego woreczka strunowego na ok. 10 min, co ułatwi jej obieranie. Wyjmuję ją z woreczka i obieram ze skóry.
  3. W międzyczasie soczewicę gotuję do miękkości w bulionie warzywnym, aż będzie miękka (ok. 20-30 min). Soczewicę solę przed końcem gotowania.
  4. Upieczoną paprykę, soczewicę i resztę składników blenduję na gładką masę.