print image

Palak kofta

person

4 osoby osoby

time

30 min.

level

łatwy

Składniki

  • 200g twarogu półtłustego
  • 250g sparzonych liści szpinaku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka startego kuminu
  • 1 łyżeczka startej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażen

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Szpinak oraz ser drobno siekamy i umieszczamy w dużej misce. Doprawiamy solą, kurkumą, kuminem, kolendrą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pół szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 jajko. Dokładnie wyrabiamy na w miarę jednolitą masę. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt lepka możemy dodać odrobinę więcej mąki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju, a następnie wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy samodzielnie, jako przystawkę lub z ryżem oraz sosem pomidorowym doprawionym garam masala lub curry.