print image

Mini zapiekanki z cukinii z kaszą gryczaną i szpinakiem

person

2 osoby osoby

time

45 min.

level

łatwy

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 100g kaszy gryczanej
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • kiełki brokuła lub rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Cukinie kroimy w cienkie plastry. Każdy z nich skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek, a także solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 15 minut Kaszę gryczaną gotujemy na sypko (nie dłużej niż 15 minut). W garnku lub na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na której prażymy przez 30 sekund przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucamy szpinak, szczyptę soli i pieprzu i dusimy 5 minut. Zestawiamy garnek z palnika i dodajemy kaszę oraz jajko. Wszystko razem mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cukinii. Każdy z nich przykrywamy farszem, a następnie nakrywamy kolejnym plastrem cukinii i tak aż do wykończenia składników. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza na około 30-40 minut. Przed podaniem dekorujemy zapiekanki kiełkami