print image

Makaron ryżowy smażony z marchewką i sezamem (2 porcje) według przepisu Iny Rybarczyk

person

2 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 100 g makaronu ryżowego - gotujemy według przepisu na opakowaniu
  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki nerkowców
  • 5 łyżek sosu sojowego Tamari
  • 1 łyżka syropu daktylowego / klonowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1/2-1/3 limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno papryczki chili (bez pestek)
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • olej do smażenia - najlepiej kokosowy
  • do podania: olej sezamowy

Sposób przygotowania

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość makaronu pappadelle.

W garnku na oleju podsmażam drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.

Wrzucam pokrojone w kosteczkę dymki. Smażę do zarumienienia się.

Dodaję szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażę. Całość podlewam sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.

Gdy całość się podsmaży wrzucam ugotowany makaron ryżowy, mieszam i smażę jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.

Na końcu dodaję posiekaną mięte i kolendrę, mieszam. Gotowe danie przekładam na talerze i skrapiam je obficie olejem sezamowym.