print image

Kurczak curry Tikka Masala

person

4 osoby osoby

time

30 min.

level

łatwy

Składniki

  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 500g filetu z kurczaka
  • 1,5 opakowania mieszanki przypraw curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzaną, na patelni oliwę z oliwek wysypujemy mieszankę curry, podprażamy przez chwilę do wydobycia się aromatu. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz świeżą kolendrę. Na patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka i mieszamy, aby przyprawy dokładnie wymieszały się z mięsem. Smażymy około 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze około 15 minut. Podajemy z ryżem i posiekaną świeżą kolendrą.