Strefa relaksu

/ Strefa relaksu / Jak się ochłodzić?

Dodano: 2018-05-24

Jak się ochłodzić?

Tekst ukazał się w wiosenno-letnim wydaniu „Spiżarni Smaków”, nr 1/2018

Jak się ochłodzić?

Autor: AGNIESZKA DYNIAKOWSKA

 

JUŻ ZA CHWILECZKĘ, ZA MOMENCIK ZACZNIE SIĘ GORĄCY CZAS LETNICH UPAŁÓW. SŁOŃCE POKAŻE NAM PEŁNIĘ SWOJEJ MOCY, A MY BĘDZIEMY SZUKAĆ SPOSOBU NA SZYBKIE OCHŁODZENIE I ORZEŹWIENIE. A MOŻE WARTO ZACZERPNĄĆ INSPIRACJI Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA?

 

Gdy żar leje się z nieba i z każdej strony słychać narzekania na męczące gorąco, nawet odrobina ochłodzenia jest dla nas na wagę złota. Chronimy się przed pro­mieniami słonecznymi w cieniu, zajadamy lodami i szukamy ukojenia pod postacią zimnych napojów. Najczęściej mają one słodki smak, ale gdy robi się na­prawdę gorąco, warto też zwrócić uwagę na kwaśne i słonawe przysmaki z dalekich krajów. Okazuje się bowiem, że wytrawne, pikantne napoje orzeźwiają równie skutecznie, a może nawet lepiej, co te słodkie.

 

Polska –  kompot z rabarbaru

Domowy kompot przyrządzony przez babcię i dobrze schłodzony w lodówce w czasach dzieciństwa był najskuteczniejszym remedium na upały. Powszech­na i łatwa dostępność sezonowych owoców zachęca do samodzielnego przygotowania orzeźwiających kompotów, dlatego z powodzeniem mogą stać się one alternatywą dla kupnych napojów czy soków. W czasie upałów warto sięgnąć po rabarbar - roślina ta znana jest ze swoich właściwości orzeźwiających i dobrze gaszących pragnienie.

0,5 kg rabarbaru
100 g cukru
1,5 l wody
łyżka soku z cytryny
listki mięty do podania

Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Prze­kładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier, przesmaża­my przez kilka minut, aż roślina puści sok. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Kompot studzimy, przecedzamy do dzbanka i schładzamy. Podajemy z kostkami lodu i listkami świeżej mięty.

 

Włochy – owocowa granita

Mrożona granita to rodzaj włoskiego deseru pochodzącego z Sycylii, który nieco przypomina sorbet. Przygoto­wuje się go na bazie kawy lub owoców, czasami dodaje do niego białego wina. Przepis na ten przysmak jest nie­zwykle prosty, ale wymaga czasu na odpowiednie schłodzenie w zamrażarce i naszej cierpliwości. Granita świetnie zastępuje lody, a przy tym jest od nich mniej tłusta i kaloryczna.

2 filiżanki wody
6 łyżek cukru
300 g truskawek bez szypułek
300 g malin

Wodę gotujemy z cukrem do powstania syropu, następnie studzimy go. Owoce miksujemy z sy­ropem w blenderze, przekładamy do pojemnika i mrozimy. Co pół godziny wyjmujemy pojem­nik z zamrażalnika i rozdrabniamy zawartość - strukturą deser powinien przypominać mokry śnieg. Po około czterech godzinach mrożenia granita jest gotowa do podania.

 

Hiszpania – gazpacho

Ten pomidorowy chłodnik to sycąca i niezwykle orzeźwiająca propozycja, która w dodatku nie wymaga długich przygotowań - w końcu lato i upały to nie czas na długie godziny goto­wania! Kremowa i aksamitna zupa za sprawą dodatku świeżych warzyw stanie się hitem wakacyjnej kuchni. Najważniejsze jest wybranie dobrej jakości dojrzałych i pachnących pomidorów - warto wybrać te z od­miany malinowej lub bawole serca.

5 pomidorów malinowych
czerwona papryka
2 ogórki gruntowe
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
łyżeczka soli
3 kromki suchej bagietki lub pszennego chleba
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta cukru
3 łyżki oliwy
do podania: posiekane ogórek i papryka, czarny pieprz

Obrane ogórki wraz z papryką, cebulą i po­midorami kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą, dodajemy kawałki pieczywa i odkładamy na godzinę. Zawartość miski blendujemy na gładką masę wraz z octem, szczyptą cukru i przeciśniętym czosnkiem. Następnie powoli wlewamy oliwę, doprawiamy i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Gazpacho przekładamy do lodówki na min. godzinę, podajemy z kawałkami warzyw i oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

 

USA – ice tea

Ice tea, czyli mrożona herbata, to napój niezwykle popularny w Stanach Zjedno­czonych. Słodki, podawany z dużą ilością lodu, jest niezastąpiony w czasie wysokich temperatur. Jego atutami są prostota wykonania i łatwa dostępność składni­ków, minusem jest spora ilość cukru. Najczęściej do ice tea dodaje się cytrynę oraz limonkę, ale można też użyć np. truskawek lub soczystych brzoskwiń.

1 l wrzątku
3 torebki czarnej herbaty
sok z jednej cytryny
6 łyżeczek cukru
plasterki cytryny i limonki
kostki lodu

W dużym dzbanku zaparzamy mocną herbatę, dodajemy cukier i zostawiamy do przestudzenia. Do chłodnej herbaty dodajemy sok z cytryny i plasterki owoców, wstawiamy do lodówki. Schłodzony napój podajemy z kostkami lodu.

 

Meksyk – horchata

Horchata to napój znany i popularny w krajach Ameryki Południowej oraz Hiszpanii. W Meksyku przygotowywany jest z ryżu z obowiązkowym dodatkiem cynamonu. Nieco przypomina domowe mleko roślinne, a schłodzony i podany z kostkami lodu doskonale orzeźwia.

szklanka ryżu
szklanka mleka migdałowego
pół szklanki płatków migdałowych
laska cynamonu
¾ szklanki cukru
4 szklanki zimnej wody

Ryż wraz z laską cynamonu zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzamy i przekładamy do pojemnika blendera. Wraz z migdałami, mle­kiem migdałowym i dwiema szklankami wody miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Napój powoli przecedzamy do dzbanka przez sitko wyłożone dwiema warstwami gazy. Dodajemy pozostałe dwie szklanki wody oraz cukier, do­kładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki, podajemy z kostkami lodu.

 

Bałkany – ajran

Niezwykle popularny na Bałkanach i Bliskim Wschodzie napój jest połączeniem gęstego jogurtu i zimnej wody. Ta prosta mieszanka świetnie łagodzi kubki smakowe po zjedzeniu pikantnych potraw tamtejszej kuchni, a także skutecznie chłodzi w czasie upalnych dni. Podobno sprzyja także zachowaniu młodości i zgrabnej sylwetki - z pewnością nie zaszkodzi spróbować!

400 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
0,5 l zimnej wody
szczypta soli
listek mięty - do podania

Jogurt, wodę i szczyptę soli miksujemy aż do powsta­nia pianki. Napój schładzamy w lodówce, podajemy udekorowany listkami świeżej mięty.