print image

Grillowany ser brie z karmelizowaną cebulą

person

1 osoba osoby

time

20 min.

level

łatwy

Składniki

  • ser brie
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Piotr i Paweł
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. W rondlu roztapiamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę, dodajemy miód i mieszamy.
  3. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula puści soki. Następnie zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Mieszamy często, żeby cebula stała się miękka, ale się nie przypaliła.
  5. Ser opiekamy na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni lub "paskowanej" patelni do grillowania, aż miejscami zbrązowieje.
  6. Gotowy ser układamy na talerzu i ozdabiamy karmelizowaną cebulą.