print image

Frytki z batatów z wędzoną solą

person

4 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 2 bataty
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Bataty bardzo dokładnie szorujemy (można je również obrać ze skórki) i kroimy na kawałki wielkości frytek.

2. W większej misce mieszamy resztę składników. Do masy wrzucamy kawałki batatów i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni.

3. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.

 

Jako dodatek do frytek proponujemy autorskie sosy Iny. Przepis znajdziecie tutaj. Smacznego!