print image

Frytki jaglane

person

2 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
  • 1 lyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2-1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według podstawowego przepisu.
     
  2. Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
     
  3. Całość przekładamy do blaszki 20x20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przyciskamy masę do dna. Całość pozostawiamy na 1-2 h.
     
  4. Za pomocą papieru do pieczenia przekładamy stężałą masę na deskę do krojenia. Kroimy na niewielkie kawałki wielkości frytek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewracamy frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.

Świetnym dodatkiem do frytek będą sosy również przygotowane przez Inę. Przepisy znajdziecie tutaj. Smacznego!