print image

Fit Quinoa z warzywami

person

4 osoby osoby

time

25 min.

level

łatwy

Składniki

  • ½ opakowania komosy ryżowej (QUINOA) Piotr i Paweł
  • 2 łyżki pestek dyni Piotr i Paweł
  • 2 łyżki pestek słonecznika Piotr i Paweł
  • 6 suszonych pomidorów Piotr i Paweł
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • ½ soku z cytryny
  • ½ opakowania szpinaku baby Piotr i Paweł
  • 4 figi suszone BIO Piotr i Paweł
  • kilka listków mięty Piotr i Paweł
  • oliwa z oliwek extra virgin Piotr i Paweł
  • bób
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Upraż na suchej patelni pestki dyni oraz słonecznika przez ok. 3-4 minut, aż staną się aromatyczne.
  3. Pokrój figi i suszone pomidory na cienkie paski a pomidorki koktajlowe na pół.
  4. Awokado przetnij na pół, wbij nóż w pestkę, przekręć i wyjmij. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ awokado, potnij w kostkę i skrop cytryną.
  5. Wrzuć szpinak do miski, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj ugotowaną komosę ryżową, pokrojone w paski suszone figi, listki mięty., ugotowany bób. Całą sałatkę skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj. Możesz podawać od razu! Tak sałatka również idealnie smakuje następnego dnia jako lunch box do pracy.