print image

Domowy keczup według przepisu Iny Rybarczyk

person

4 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy goździki, kolendrę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z gazu, przykrywamy pokrywkę i pozostawiamy na ok. 30 min. Następnie przecedzamy ocet przez sitko.

2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ocet oraz resztę przypraw. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 30-40 min, co jakiś czas mieszając.

3. Dodajemy musztardę i ksylitol, a następnie całość blendujemy na gładką masę.

4. Następnie całość wysmażamy ok. 30-60 min, do uzyskania pożądanej konsystencji.

5. Gotowy ketchup pasteryzujemy w wyparzonych słoikach, wybraną metodą.