print image

Domowe Sushi - maki w różnych odsłonach

person

4 osoby osoby

time

30 min.

level

łatwy

Składniki

  • 500 g ryżu do sushi
  • kilka arkuszy nori
  • 200 g surowego łososia
  • 1 i 1/2 awokado
  • 1 nieduże mango
  • 1 duży ogórek
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki
  • 1 i 1/2 żółtej papryki
  • wasabi
  • japoński sos sojowy
  • sok z cytryny
  • Gotowy sos do ryżu lub zaprawa do ryżu:
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • Do podania:
  • marynowany imbir
  • wasabi
  • japoński sos sojowy
  • mata do zwijania sushi

Sposób przygotowania

Ryż dokładnie, kilkakrotnie płuczemy, tak by woda stała się całkiem przejrzysta. Następnie zalewamy zimną wodą około 2 cm powyżej poziomu ryżu, doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez kolejne 12-15 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Gorący ryż mieszamy bardzo delikatnie drewnianą łyżką z sosem i odstawiamy go by przestygł. Przygotowujemy składniki: ogórka obieramy, przecinamy wzdłuż, pozbawiamy nasion i kroimy w dość cienkie paski, 1 paprykę żółtą i czerwoną pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy na cienkie paski, 1 awokado obieramy, oddzielamy od skórki i kroimy na podobne paski, dodatkowo skrapiamy cytryną. Łososia kroimy na słupki o grubości ok. 1 cm i największej możliwej długości.

Warzywny tatar - Pozostałe awokado,  czerwoną i żółtą paprykę oraz mango obieramy i siekamy bardzo drobno. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie doprawiając sosem sojowym do smaku.

Hosomaki z łososiem - Rolki z ryżem i jednym składnikiem.

Na macie do sushi układamy arkusz nori gładką stroną do maty. Następnie cienką, równą warstwą rozprowadzamy ryż pozostawiając około centymetrowy margines z jednej strony. Mniej więcej w połowie arkusza smarujemy poziomo do pozostawionego marginesu ryżu wasabi i układamy na nim kawałki łososia. Zwijamy ciasno od przeciwległej do pozostawionego marginesu strony. Zwilżamy margines wodą i sklejamy rolkę w całość. Kroimy na 5-6 równych rolek.

Futomaki z warzywami i łososiem  - Postępujemy zgodnie z powyższymi wskazówkami, ale oprócz łososia na wasabi układamy jeszcze paprykę oraz awokado, następnie zwijamy całość i kroimy na rolki.

Futomaki z tatarem warzywnym - Postępujemy zgodnie z powyższymi wskazówkami, jednak na wasabi układamy porcję warzywnego tatara, następnie zwijamy całość i kroimy na rolki.