print image

Dhal - indyjska zupa z soczewicy

person

4 osoby osoby

time

40 min.

level

łatwy

Składniki

  • 250g czarnej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 50g masła
  • 2 papryczki chili
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1,6 l wody
  • garść posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Soczewicę gotujemy w 800 ml wody przez 15 minut, do momentu kiedy jest prawie miękka. W tym czasie na patelni roztapiamy masło. Na wcześniej rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i posiekane, oczyszczone z pestek papryczki chili. Po 5 minutach dodajemy posiekany czosnek, starty imbir oraz pozostałe przyprawy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z soczewicą, dolewając jednocześnie kolejne 800 ml wody. Dodajemy liść laurowy i opłukaną z zalewy fasolę. Zupę gotujemy około 20 minut, do momentu kiedy zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietanę i mleko kokosowe. Po dokładnym wymieszaniu składników nasz Dhal jest gotowy do podania. Przyozdabiamy go świeżą natką kolendry i wiórkami masła.