print image

Biała kiełbasa z warzywami

person

2 osoby osoby

time

60 min.

level

łatwy

Składniki

  • 2 białe kiełbasy (np. Kiełbasa Polska)
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku
  • 3 ziemniaki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 6 brukselek
  • 1 szklanka białego wina stołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Szpinak dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w półcentymetrowe plasterki. Brukselki myjemy, usuwamy zewnętrzne liście. Każdą brukselkę przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Kładziemy liście szpinaku, plastry ziemniaków, brukselkę i cebulę. Oprószamy solą. Kiełbasę dokładnie nacieramy pozostałą oliwą i układamy na warzywach. Wlewamy wino. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut.