print image

Azjatycka sałata z makaronem ryżowym vermicelle i krewetkami wg przepisu Charlesa Daigneault

person

4 osoby osoby

time

min.

level

łatwy

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelle
  • 20 krewetek 31-40 cm Piotr i Paweł
  • 2 łyżki oleju kokosowego Piotr i Paweł
  • 1 mango pokrojone w kostkę
  • 2 kapusty pak choi pokrojone na ćwiartki lub kapusta pekińska
  • 2 chilli czerwone, drobno krojone
  • 4 duże dymki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok i skórka z dwóch limonek
  • garść świeżej kolendry Piotr i Paweł
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzucamy do ugotowanej wody na 4-5 min. Przecedzamy przez sitko i kroimy go nożyczkami na mniejsze kawałki.

2. Krewetki smażymy na oleju kokosowym razem z chilli i czosnkiem ok. 4 minuty. Dodajemy pak choi  i smażymy dalej ok. 5 min. Potem dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i smażymy kolejne 2-3 min.

3. Dressing: w misce mieszamy kilka łyżek mleka kokosowego razem z sokiem i skórką z limonki, potem dodajemy grubo pokrojoną kolendrę i ocet ryżowy, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Serwujemy w misce. Najpierw dajemy łyżkę dressingu, potem makaron ryżowy, usmażone krewetki z pok choi, mango, grubo pokrojoną dymkę i dekorujemy kilkoma liśćmi kolendry.