print image

Autorskie sosy na grilla Iny Rybarczyk

person

4 osoby osoby

time

Do 20 minut min.

level

łatwy

Składniki

Sposób przygotowania

sos "red blanket":
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) pomidorów
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta pieprzu cayenne lub chili
- 3-4 daktyle (świeże lub suszone)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- sól, pieprz do smaku
- olej kokosowy rafinowany do smażenia

1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego wszystkie przyprawy. Podsmażamy je na średnim ogniu przez ok. 1 min.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, całość lekko solimy i smażymy dopóki cebula nie zmięknie.
3. Wrzucamy poszatkowany drobno czosnek i dalej smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił.
4. Wlewamy puszkę pomidorów, pokrojone drobno daktyle i gotujemy ok. 5 min.
5. Gotową masę przekładamy do malaksera, dodajemy kakao, tahini i sok z cytryny. Blenduję. Wlewamy kilka łyżek wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Blendujemy. Na koniec próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

 

mus z awokado na polską nutę:
- 2 bardzo dojrzałe awokado
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki chrzanu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz

1. Wszystkie składniki oprócz cebuli i koperku umieszczamy w blenderze i blendujemy a gładką masę.
2. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i koperek. Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

 

Sezamowy sos z nerkowców:

- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ok. 80 ml mleka roślinnego (jeśli nasz sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej)
- sól, pieprz

1. Dzień wcześniej nerkowce zalewamy szklanką wody.
2. Odsączone z wody nerkowce wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.

Smacznego!